Q-graders: échte koffiekenners

Kinti Coffee Nieuws   •   06 januari 2020

Als je vaker berichten leest over de koffiewereld, heb je ongetwijfeld de term ‘Q-grader’ weleens voorbij zien komen. De Q in Q-grader staat voor ‘quality’, ofwel kwaliteit. Q-grader is een beroep in de koffiesector. Maar wat doen die zogeheten Q-graders dan precies? En wat is het belang van hun werk? 

Een Q-grader wordt opgeleid om de kwaliteit van (gebrande) koffiebonen te bepalen. De kwaliteit van de koffie wordt vastgelegd met een getal, in een schaal van 0 tot 100. Wanneer bonen een score hebben hoger dan 80, wordt dit kwaliteitskoffie genoemd. Het beoordelen van koffie door Q-graders en hun teams is een ingewikkelde klus. De gemalen koffiebonen worden in een kopje gemengd met heet water. Vervolgens is het de taak van de Q-graders om te ruiken, roeren, kijken en proeven. Er wordt gelet op smaaktinten, maar ook andere aspecten komen aan bod. 

Onze koffie coöperatie Asprounión beschikt over een laboratorium, waar de kwaliteit van de koffiebonen wordt bepaald. Aan het hoofd van dit proces staat de Q-grader. Een team van koffiekenners werkt aan het beoordelen van de bonen. Het cijfer van de koffiebonen van Asprounión ligt rond de 85, en die kwaliteit proef je terug in onze koffie!